mandag 14. oktober 2013

Roma, den evige stad...

Sies det. Og det er mye sant i det.

Det er underlig å gå rundt i Roma. I mylderet av mennesker, biler og scootere. Eldgamle ruiner, digre murhus, piazzaer, høye furutrær, vin og pasta. Inntrykk på inntrykk. Det skal oppleves og bearbeides.
Tanken på hva de fikk til for tusenvis av år siden... Å gå i Forum Romanum, oppe på Palatinohøyden, i Colosseum, - ja, det kan egentlig ikke beskrives!

Heldigvis hadde hotellet en takterasse for avslapping og refleksjon. Vi satt der hver kveld.
Og utsikten var ikke så verst heller:


St.Peterskirka i måneskinn


Du vet at du er i Roma når bilene parkerer slik...
Og bilene har rangen der i byen. Ikke stol på grønn mann!


Pantheon, 2000 år gammel.

Det var MYE å se. Og oppleve. Mange overveldende inntrykk. Og turistsesongen var overhode ikke over. Vi var ikke alene, for å si det sånn. Men vi kikket og kikket. Mest opp, i Romas eldste kirke. Pantheon er en spesiell opplevelse. Med sitt store hull (nesten 9 meter i diameter) i taket. Som lyskilde og ventil, kanskje? Uansett - det regner ikke inn... Dette hadde de altså i Roma da vi her på bjerget ennå bodde i huler!


Det er alltid veldig godt å gå inn i kirker i store byer. Det blir så stille. Og roen er følbar. Jeg tente et lys og tenkte på alle som ikke har det like godt som meg. Satt noen minutter på en trebenk og samlet tankene.


Mye vakkert. Her fra broen Ponte Sant' Angelo.


Relieffmønster på Trajansøylen. Relieffene viser keiser Trajans seire. 


Jeg liker veldig godt furutrærne i Roma:) Rett bak treet sees Trajansøylen.

En god del av turen besto også av mat og vinopplevelser. En kveld med vinsmaking hos Enoteca Wine Bar var en fin og trivelig avveksling fra all arkitektur og historie. Etter dette håper jeg at Norge begynner å importere mer vin fra Laziodistriktet! Vi fikk vin servert til lokale småretter og med trivelig prat med innehaver og norsk guide i tillegg, fikk vi en hyggelig kveld. Anbefaler alle andre å gjøre dette!
Om du skal til Roma, se her: http://www.con-gusto.no


Mmm, italiensk vin:)

Vi fikk også anbefalt en koselig, familiedrevet resaurant, litt bortgjemt i gaten Via Panisperma. Navnet på restauranten var Osteria La Carbonara. Etablert i 1906. 
Gamlemor gikk og passet på at kelnerne gjorde jobben sin... Der var det også lov å skrive en hilsen på veggen!


Koselig. Og NYDELIG mat!


Det ble en del mat og drikkepauser. Og det var lett å finne koselige steder å innta dette...

Etter fire døgn med timevis trasking mellom historiske steder, vinbarer og spisesteder (samt noen svippturer innom butikker) var det likevel veldig godt å komme hjem til vårt vakre land:


Der høsten bokstavelig står i brann for tiden...

Borte bra, hjemme best.

8 kommentarer:

 1. NÅ fikk jeg virkelig lyst til å dra til Roma :) Vært der en gang, men må dit igjen. Takk for turen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi var der også for noen år siden. Man rekker jo ikke alt på noen dager, så det var fint komme tilbake. Det blir sikkert ikke siste gang:)

   Slett
 2. Takk for gjensynet med Roma. Kun vært der en gang. Vil GJERNE tilbake. Høres ut som om dere har fått med dere mange gode opplevelser og ta med videre inn i "vinterdvalen".

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vi:) Det er en by man liksom ikke blir helt ferdig med...

   Slett
 3. Der skulle je ha vøri.
  Vakkert fra Roma og gir luft under reiselysten,
  Velkommen tilbake.
  Mormorklem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Mormor:)
   Det er ganske lettvint å komme dit;) Sånn rent teknisk, altså...
   Klem

   Slett
 4. Roma er spesiell, jeg har vært der to ganger, men det er lenge siden. Det var som å vandre i fortiden. Husker godt den vanvittige trafikken, som sikkert er enda mer vanvittig nå.
  Og vakker norsk høst, deilig det også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, trafikken var enda mer vanvittig enn da vi var der for 11 år siden! Og det virker ikke som de har tenkt å gjøre noe med det heller... Som de ville gjort i enkelte andre land, vil jeg tro:)

   Slett